Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2022 09:58 - Кой и защо иска поне за 5-6 месеца властта на мине безконтролно в ръцете на генерали, полковници, терористи и ДС активисти
Автор: kolevr38 Категория: Политика   
Прочетен: 2914 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 24.07.2022 09:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

 Евгений Михайлов

Кой и Защо иска в следващите поне 5-6 месеца чрез служебното правителство на Румен Радев властта да премине безконтролно в ръцете на:
о.р. генерал-майор Румен Радев,
о.р. генерал-майор Пламен Узунов- съветник на Р.Р.,
бригаден генерал Васил Лазаров-съветник на Р.Р.,
о.р. полковник Димитър Стоянов-нач. кабинета на Р.Р.,
полковник Илия Милушев-съветник на Р.Р.,
следовател Бойко Рашков-член на правния съвет на Р.Р.,
терорист Еленко Божков-член на стратег. съвет на Р.Р,
о.р. генерал-лейтенант Бригадир Аспарухов член на ИК ,
и другите ДС сътрудници от екипа на президента?

Кой? и #Защо?

Защо най-малко 5-6 месеца ще управлява служебното правителство ли? 
Прочетете образователното четиво на доцент Момчил Дойчев, председател на Атлантическия съвет на България. То е писано преди няколко години, но актуално и за днешния ден. Помислете и ще разберете:

СМЕТКИ БЕЗ ИНСТИТУЦИОНАЛНА АРИТМЕТИКА 

Едва ли хората излезли на протест, искащ оставка на правителството и незабавни избори си дават сметка какво означава това в институционален план. Но дори опитни социолози твърдят, че времето на едно служебно правителство от подаване на оставка на старото правителство до провеждането на нови избори и сформирането на ново правителство отнема само два, максимум три месеца. Така се прави и внушението, че ако сега правителството подаде оставка ще е възможно най-късно до края на септември да се проведат парламентарни избори и до края на октомври да се състави ново правителство.
Но това просто не е така.
Затова ще направим малко историческа ретроспекция колко време отнема периодът от подаване на оставката на едно редовно правителство до съставянето на следващото редовно правителство в новия парламент.
Правителството на Жан Виденов подава оставка на 21 декември 1996 г. Оставката на правителството е гласувана на 28 декември същата година на извънредно заседание на 37-ото Народно събрание, което прекратява дейността си на 13 февруари 1997 г.
Президентът Петър Стоянов назначава с указ правителството на Стефан Софиянски от 12 февруари 1997 г. и то управлява страната до 21 май 1997 г., след което е наследено от правителството на Иван Костов.
Следователно от момента на подаване на оставката на старото редовно, до съставянето на новото редовно правителство (дори при положение на избягване на парламентарната въртележка - парламентарно представените партии отказаха веднага да съставят ново правителство в рамките на стария парламент), както и поради полученото стабилно и голямо парламентарно мнозинство след изборите в новоизбраното народно събрание, изминават точно 5 (пет) месеца.
Че това не е случайно проличава и при анализ на подобна на днешната сложна политическа ситуация след подаването на оставка на правителството на Любен Беров на 2 септември 1994 г. Поради отказа на СДС и БСП да съставят ново правителство, президентът Желю Желев разпуска 36-ото Народно събрание и насрочва парламентарни избори за 18 декември 1994 г. Дотогава е сформирано служебно правителство с министър-председател Ренета Инджова, която подготвя и провежда изборите.
Правителството на Ренета Инджова управлява до 25 януари 1995 г., когато властта попада в правителството на Жан Виденов. 
Следователно от подаването на оставката на правителството на Беров, до сформирането на ново редовно правителство преминават точно отново 5 месеца без 7 дни.
Да вземем и случая с последното служебно правителство на Огнян Стефанов Герджиков, назначен за служебен премиер от настоящия президент Румен Радев. Неговото правителство управлява от 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г. Това става след като Второто правителство на Бойко Борисов (наричано също правителство на Бойко Борисов II или кабинет „Борисов II“) подава оставка на 14 ноември 2016 г.
Следователно от подаването на оставка на предното, до избора на ново редовно правителство изминават точно 6 месеца без 10 дни.
Ако приемем, че днес правителството Борисов 3 подаде оставка, това ще означава, ако се получи стабилно мнозинство в следващото Народно събрание (което в настоящата политическа ситуация съвсем не толкова е сигурно!) че следващо редовно правителство следва да очакваме за Коледа, или по-вероятно в края на януари, а не през октомври! 
Но ако не е възможно да се състави ново правителство? 
Това ще означава още 5 мъчителни месеца със служебно правителство, което да насрочи и проведе нови избори и евентуално след тях да се сформира парламентарно мнозинство, което да сформира новото редовно правителство.
Това на практика означава, че властта се връчва на президента Радев не за 2, а за 8-9 месеца минимум. 
Но какво става ако навлезем в перманентна политическа криза, както се случи в Израел, случвало се е в Италия и в много други страни?
Не е ли това рецепта, но не за развитие и усъвършенстване на демокрацията, а за нов авторитаризъм?

Момчил Дойчев

П.П. Защо "градската десница" е готова да използва справедливия #протест на младите без честно да им отговорят на въпроса "Толкова ли е важно с един месец да се изпреварят редовните парламентарни избори? 
И не знаят ли опитните "десни" политици какво може да се случи чрез точно този служебен кабинет? А, ако знаят!?
За мотивите на Отровното трио и БСП знам отговора - поръчка и реванш!




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevr38
Категория: Политика
Прочетен: 275282
Постинги: 183
Коментари: 269
Гласове: 369
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930