Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2022 10:16 - Сутрешна доза национални предатели!
Автор: kolevr38 Категория: Политика   
Прочетен: 1816 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image
Росен Христов с усукани отговори за „Газпром“, руския газ и арбитража, който ще загубим

Няма активни разговори с "Газпром", до дни очакваме отговор за възобновяване на преговорите
image
Росен Христов
Все още няма активни разговори с „Газпром“. Дадохме индикация, че искаме да преговаряме по договора, като имаме предложения за изменения, които да актуализират договора. Очакваме отговор днес или до понеделник. Това заяви в ефира на Нова ТВ служебният министър на енергетиката Росен Христов.


Едно от предложенията ни е да удължим срока за получаването на останалото количество газ, обещано до края на 2022, който да вземем в началото на 2023 година и това да стане до края на отоплителния сезон. Освен това ние предлагаме да плащаме, когато сме получили газа, а не да  плащаме в аванс парите, които се превалутират, и чак тогава „Газпром“ да ни пуска газа. Не зная обаче как това юридически може да бъде оформено. Има критични моменти, затова не бързаме с преговорите с „Газпром“. Ако не приемат нашите условия или вариантът, който ще ни предложи „Газпром“ не ни удовлетвори, тогава ще прекратим преговорите, посочи министърът. 

Христов обясни, че претенции по договора могат да имат и двете страни, но за нас рискът е по-голям. Защото договорът предвижда арбитраж, при който ние можем да загубим.
 „Газпром“ прави промяна в условията на плащания, които ние не приемаме. Искаме промени, но „Газпром“ не се съгласява и преговорите спират. Логиката е проста – неустойките, които трябва да платим защото не приемаме тяхната схема на плащания, прави рискът за нас много голям, опита се да обясни казуса енергийния министър. 

Запитан дали опитвайки се да преговаряме с „Газпром“ не го легитимираме като надежден и лоялен партньор, Христов отговори витиева, обяснявайки, че и в момента купуваме руски газ, но през посредници. 

Що се отнася до това дали по този начин не финансираме войната на Путин, енергийният министър посочи, че първо Германия трябва да спре да купува руския газ. Що се отнася до нарушаване на санкциите – тогава трябва да се види какво се случва в другите европейски държави – всички фирми, без значение частни или държавни са те, купуват при условията, поставени от „Газпром“.

Енергийният министър обясни също, че България се е отказала от 7-те танкера втечнен газ заради неприемливост на цената. 

Отказахме се от втечнения газ, защото не можахме да осигурим слотове на нормални цени. Те бяха раздадени, а посредниците ги предлагаха на прекалено високи цени, които щяха да направят цената на газа неприемлива за българските потребители и бизнес, подчерта Христов.




Гласувай:
7



1. planinitenabulgaria - Този разговор се предшества от два други:
26.08.2022 11:39
1. Че ако имаме президентска република пак ще имаме парламет и
2. Че няма слотове за разтоварване на американските танкери - Мицотакис лъже като циганин, вижте постинга на Радостиналасса - няма как да нагнетим газ към нас и Путин е нашето спасенье.
Сега президентовите министри куклички ще се обръжат към него, до дни. Да ги обърнат манафите, дано...
Но има и трети вариант - неформални разговори между нас и Газпром, обещание от Газпром да получаваме газ на много ниски цени с цел разцепването на ЕС. Виктор Орбан с агентурен псевдоним Лудаш Курваш веднага ще поиска руски газ и той...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevr38
Категория: Политика
Прочетен: 276396
Постинги: 183
Коментари: 269
Гласове: 369
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930